Добре дошли в центъра за кариерно развитие на Военна академия "Г. С. Раковски"!

Ще намаляват финансирането на несполучливите проекти, гласи правилникът на фонда

Е-мейл Печат ПДФ

Само първите 10 на сто ще могат да ръководят парите за изследвания

Учените с рейтинг

Просветният министър проф. Тодор Танев обяви, че една от първите му задачи е проверка във фонд "Научни изследвания". Тя има за цел да установи дали там са останали някакви възможности за корупция, както и да проучи защо закъснява разпределянето на средствата от течащата в момента сесия на фонда. Танев обясни, че ще говори по темата и с бившия министър проф. Сергей Игнатов, при когото имаше остри проблеми с фонда и това стана причина за оставката му.
Междувременно на сайта на МОН, дни преди обявяването на новия кабинет, бе качен нов проект за правилник на фонда, разработен от служебния екип на ведомството. Той предвижда за първи път възможността българските учени да имат рейтинг. Идеята е чрез подобно класиране да се види кой действително работи и има реален научен принос. Фондът ще извършва класирането на базата на специална формула, включваща публикациите в реферирани списания за последните 5 г., както и цитиранията на авторите. За отбелязване е, че от последните са изключени цитатите в дипломни работи. Все още не се знае дали министър Танев ще застане изцяло зад проекта, но при встъпването си в длъжност той обяви, че залага на приемствеността.

Кой в България прави наука и кой само имитира научни изследвания? Новата класация на бг учените, предвидена в проекта за правилник на фонда, би трябвало да отговори на този въпрос. Благодарение на нея ще стане ясно къде са съсредоточени специалистите в съответните области у нас. Задачата на новия рейтинг обаче е не само да отсее добрите и активни изследователи от останалите. Информацията в него може да бъде използвана от всеки, който иска да провери кои са специалистите в дадена област, разказа служебният зам.-министър на образованието Николай Денков, за когото се говори, че ще остане на поста и в новия екип на МОН.
Според проекта за правилник само имена, намиращи се в първите 10% на учените, ще могат да влизат в Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" и да отговарят за проектите, по които се раздават държавни пари. Само хора, които се намират в първите 30 на сто, ще имат право да бъдат предлагани в научно-експертни комисии и за супероценители на проекти. Оценители могат да бъдат онези, които са в първите 50%. По този начин ще бъде избегната срещаната в предишни сесии практика хора, които не са добри специалисти в областта си, да се предлагат за оценители и да разглеждат проекти на учени, които са над тяхното ниво. Освен това се спира и практиката в конкурсите да участват фирми към които да изтичат пари, предвидени за научни изследвания. Последната сесия на фонда забрани участието на фирми, но записването в правилник означава, че това ще важи и за всички следващи конкурси. Промяната бе направена за първи път след скандалната сесия на фонда от 2012 г., когато сред спечелилите се оказаха и доста компании, включително и регистрирани в последния ден в апартаменти и непритежаващи и грам научен капацитет. За сметка на това в колективите, които се състезават за парите, могат да участват и специалисти от чужбина. Освен това екипите могат да подадат списък на до двама учени от своята област, които не искат да оценяват проектите им. В същото време вече се забранява оценител на проект да бъде човек, който е в роднински връзки с член на екипа или е имал съвместни публикации с неговия ръководител в последните пет години. Така ще се избегне опасността, която видяхме през 2012 г., хора, работили в един научен колектив, да си раздават взаимно пари. Правилникът въвежда и допълнителни ограничения при раздаването на средствата - ако сумите надхвърлят 400 000 лева, проектите задължително биват разглеждани от трима оценители. При по-малки суми са нужни двама. При разлика в оценките се отива при т. нар. супероценител, чиято оценка заменя една от предходните оценки.
Важна промяна е и фактът, че изпълняваните проекти ще бъдат наблюдавани, като се качват на специална интернет страница.
На всеки етап се подава междинен отчет който получава оценка и възоснова на това парите могат да бъдат намалени или направо спрени. Свършената работа се оценява с "Много добър", когато постигнатите резултати в значителна степен са надхвърлили очакванията и това е отразено в публикации в реферирани списания или такива с импакт фактор, в заявки за патенти, студии и монографии. Добрата оценка се дава в случай, че изследването е постигнало очакваните предварително резултати, но не по-малко от 2/3 от тях. При задоволителна оценка парите по проекта могат да бъдат намалени с до 30 на сто, като това става по препоръка на съответните оценители. Тя се дава, когато изследването е успяло да достигне само до част от очакваните резултати, като те трябва да бъдат не по-малко от 1/3. Ако проектът получи оценка "незадоволителен", парите и работата по него се спират. Това пък е начинът да се пресече дългогодишната практика веднъж отпуснатите пари за наука да се превеждат и харчат, без да бъдат обвързани с постигнатото по съответния проект.
За първи път фондът ще има право да провежда и по-нестандартния конкурс за идеи. Той е ориентиран към разработване на нови идеи или концепции от водещи изследователи, около които има сформирани научни колективи с  върхови постижения. Проектите са с продължителност до 5 г. Ще има и специални конкурси, насочени към младите учени, като проектите там ще бъдат с двегодишни срокове.
Стела Стоянова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-11-11&article=512016


Последно променен на Вторник, 11 Ноември 2014 13:08
 

Американски учени откриха "вируса на глупостта"

Е-мейл Печат ПДФ
Reuters

Учените от "Джон Хопкинс" се натъкнали на вируса съвсем случайно, докато правили друго изследване, посветено на видовете микроби в гърлото. За тяхна изненада, в гърлата на здрави хора открили ДНК на вирус, който е познат само в контекста на зелените водорасли. 

"Много от психологическите разлики между хората са закодирани в гените им и са наследени от родителите им, но откритието показва, че всъщност част от тези характеристики могат да се отдадат на разнообразните микроорганизми в телата ни и начинът, по който те си взаимодействат с гените ни", казва ръководителят на изследването д-р Робърт Йолкън. 

В проучването участвали 90 доброволци, като при цели 40 от тях се установило наличието на водорасления вирус. Всички те се представили зле на тестовете за бързина и точност при обработката на визуална информация, както в тестовете, измерващи способността за концентрация.

www.dnevnik.bg  Последна промяна в 17:23 на 10 ное 2014, 660 прочитания, 12 коментара

Последно променен на Понеделник, 10 Ноември 2014 16:26
 

Германия търси младежи за стажове

Е-мейл Печат ПДФ
14:20, 25 август 2014 176

Предлагат им чиста заплата от 818 евро

Германия отново търси български младежи, които да се обучават и стажуват по дадена специалност по системата на дуалното обучение. Федералната агенция по труда към немското Министерство на труда и социалната политика за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата The Job of my Life.

Общо 2000 младежи от ЕС ще бъдат подпомогнати, включително и финансово, за да започнат дуално професионално обучение в Германия, съобщиха от Агенцията по заетостта. Тази година обаче изискванията пред младежите са малко по-различни, уточняват от ведомството.

Кандидатите трябва да бъдат на възраст между 18 и 27 години, да имат българско гражданство и завършено средно образование.

Сред изискванията е да нямат диплома за магистърска степен. Желаещите трябва да живеят в една от страните членки на ЕС, но да не са живели от повече от 3 месеца на територията на Германия. Дуалното обучение е част от образователната система във федералната република и дава възможност за придобиването на практически умения и трудов опит, паралелно с теоретичната подготовка по дадена професия.

Одобрените младежи ще работят по 3 или 4 дни в седмицата в обучително предприятие като хотел, фабрика, ресторант, цех или др., а 1-2 дни ще посещават занятия в професионално училище. В края на 3-годишното си обучение те ще положат изпит пред съответната професионална камара, след което ще получат признат в цял свят сертификат за придобита специалност. По време на практиката си и същинското обучение младежите ще получават заплата, която за практиката не може да бъде под 200 евро.

Заплащането за обучението пък се формира по тарифни договори за съответния бранш и спрямо провинцията. Федералната служба по труда ще допълва заплатата до нетно възнаграждение от 818 евро, за да имат курсантите нормални условия за живот в Германия.

Работодателите и немската държава ще покриват разходите на обучаващите се за курсове по немски у нас или в Германия до достигането на ниво B1, пътуване до Германия за започване на практиката или същинското обучение и едно пътуване годишно до България по време на обучението.

Младежите ще бъдат здравно и социално осигурени. Кандидатите за участие в програмата The Job of my Life за 2015 г. могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на електронната поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Те трябва да посочват в имейлите си предпочитаната от тях сфера или професия.

Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на годината. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.

http://novinar.bg/news/germaniia-tarsi-mladezhi-za-stazhove_NDc0OTs1Ng==.html

Новинар

Последно променен на Понеделник, 25 Август 2014 15:05
 

В омагьосания кръг на субсидираната заетост

Е-мейл Печат ПДФ

Социалните програми в ЕС акцентират върху пасивна политика, която създава умения и знания у безработните, за да се реализират впоследствие

Стартиралата процедура за програмен период 2014-2020 – „Младежка заетост” предвижда изразходване на 35 млн. лв.  за повишаване на конкурентоспособността на 8 000 младежи до 29-годишна възраст чрез осигуряване на възможност за стаж или обучение по време на работа. Още 30 млн. лв. се разпределят и от предишния програмен период на ОП „Човешки ресурси”, 7,5 млн. лв. са предназначени за 11 000 лични асистенти за хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, а други 5 млн. лв. - за продължаване на програма "Сигурност".

От години държавата харчи милиони левове годишно, за да увеличава заетостта. Основният фокус на активната политика на пазара на труда е субсидираната заетост, която има спорни резултати, пише в анализ Мария Неева от ИПИ.

В същото време заетостта в България продължава да е сериозен проблем: за второто тримесечие на година коефициентът на заетост на хората над 15 години е 47,9%, а при 15-24-годишните – 21%. Държавата продължава да не прави оценка на ефектите от политиките си на пазара на труда, а продължава да налива средства в същите програми по същите методи.

Още по темата

Проблемите със заетостта при младежите, трайно безработните и хората с увреждания не са нови, a мерките, предприемани в посока решаването им, като че ли се заобикалят. Една от проблемните области, имаща пряко отношение към реализирането на младите хора на пазара на труда, е образователната система, чиито стремежи би трябвало да следват нуждите на пазара.

От началото на 2011 г. досега делът на българските предприятия, които ограничават разгръщането на дейността си поради липса на подходяща работна сила, се увеличава от 9,7% на 12,8%. Пример за това е продължаващия недостиг на кадри в ИТ сектора.

Други проблеми, чиито решения биха намалили младежката безработица, са свързани с регулациите на пазара на труда относно наемане и освобождаване на работници, минимални осигурителни доходи, регулации на стажантски програми, а също и недостатъчната информационна обезпеченост на политиките за намаляване на безработицата сред младите хора.

В България традиционно се изразходват в пъти повече средства за пряко създаване на работни места, отколкото за пасивната политика на пазара на труда (т.е. обучения, преквалификации, ограмотяване, професионални курсове, стажове).  За субсидирана заетост се отделят над 70% от отпусканите бюджетни средства, докато в за ЕС средствата за директно създаване на работни места са под 17% от общо отделяните за политиката на пазара на труда.

Продължителното прилагане на активна политика по отношение на безработицата чрез субсидирана заетост създава условия за попадане в омагьосан кръг на хора, постоянно очакващи подобен тип програми, без да имат реална възможност за реализация на пазара на труда при липса на държавно подпомагане. Докато в повечето страни в ЕС се акцентира върху пасивна политика, която създава умения и знания у безработните, помагащи им да се реализират и след края на програмата, в която участват, то в България се разчита основно на директно създаване на работни места.

Болшинството от работните места обаче се създават в реалния сектор и докато не се подобри икономическата среда, няма как да има съществени резултати. Отново сме свидетели на харченето на милиони за предприемане на неефективни действия в даден сектор, без да се обръща внимание на същината на проблема. При липса на интерес за предприемане на дългосрочни политики проблемът с безработицата (както и други наболели въпроси) намира само повърхностно решение за кратък период.

По статията работиха: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , автор Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Последно променен на Неделя, 28 Септември 2014 13:50
 

За остър дефицит на кадри в сферата на сигурността предупреди БСК

Е-мейл Печат ПДФ

Най-търсени са ИТ специалистите по сигурността и въоръжената охрана

Остър дефицит на кадри в сферата на сигурността е установил анализ на  Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства, реализиран в рамките на проект на БСК.

Още по темата

Сред дефицитните служители са  ИТ специалистите по сигурността и въоръжената охрана и охранители в автопатрули.
Сериозен проблем пред частната охранителна дейност е липсата на нормативен регламент, който да определи кои услуги попадат в обхвата на частните услуги за сигурност, съобщиха от Камарата.

За да бъдат преодолени тези предизвикателства, са разработени професионалните стандарти за 20 ключови длъжности за сектора.

По този начин охранителният бизнес въвежда доброволно сред десет водещи пилотни предприятия нов подход на управление, който залага освен на задължителните изисквания за професионален ценз и на личните умения и компетенции на служителите. Така се гарантира по-високо качество на услугата и възможност за кариерно развитие.

Специфичните компетенции, които трябва да притежават заетите в охранителния бранш, са свързани основно с преценката на риска и поемането на риск, издръжливостта на стрес и напрежение, самоконтрола, използването на оръжие, личната мотивация и вниманието към детайлите, спазването на правилата и процедурите.

Мениджърите, заети в охранителния сектор, трябва да притежават умения, свързани с управлението на промяната, познаването на бизнес средата, управлението на кризи и конфликтни ситуации.

По статията работиха: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , редактор Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-ostyr-deficit-na-kadri-v-sferata-na-sigurnostta-predupredi-bsk,175873/

Последно променен на Сряда, 09 Юли 2014 09:27
 


Страница 1 от 31